Zdravila iz artičok so grenčine, ki pospešujejo delovanje jeter in spodbujajo nastajanje ter izločanje žolča. Blažijo slabost, občutek polnosti, napenjanje in bolečine zaradi motenega delovanja jeter.
Ta dvoletna rastlina pri nas raste le v vrtovih, gojimo jo lahko v toplejših krajih. Danes so artičokine sestavine dobro raziskane, njeno učinkovitost so potrdili s številnimi kliničnimi raziskavami. Pri kliničnih raziskavah so ugotovili in potrdili povečano produkcijo žolča, pospešeno delovanje prebavnih organov, antidispeptični učinek pri različnih prebavnih motnjah, pri nastanku plinov in krčevitih trebušnih bolečin ter regulacijski vpliv na nastanek lipidov in znižanje celotnega holesterola ter trigliceridov v krvi. Artičoka je zaradi svojih lastnosti uporabna za dolgoročno ali celo trajno zdravljenje nekompliciranih motenj presnove maščob in za preprečevanje ateroskleroze ter posledičnih obolenj.
VEČ podrobnosti
Ime:
Artičoka
Latinsko ime rastline:
Cynarae scolymus
Botanično ime:
Cynara scolymus L
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)
Sestavine in učinkovine
Najpomembnejša artičokina učinkovina je grenčina cinarin. Druge učinkovine so čreslovine, sluzi, vitamini A, B in C, flavonoidi, cinaropikrin in encim z antidiabetičnim učinkom. Vodni izvlečki iz posušene droge imajo močnejše učinkovanje kot čisti cinarin in izvleček iz sveže rastline. Standardiziran vodni izvleček ima znižuje sintezo holesterola v jetrih in deluje močno antioksidativno. Ima hepatoprotektivni učinek.
Cvet
Ovojkovi listi in cvetišče so užitni kot zelenjava. V cvetovih ni posebnih učinkovin.
Korenina
V zdravilstvu poleg ovojkovih listov, cvetja in listov uporabljamo tudi korenine, ki jih nabiramo jeseni.
Listi
Veliki listi so zgoraj zeleni, spodaj pa beli porasli z dlakami. Liste nabiramo med cvetenjem. Iz njih pripravljamo različna zdravila. Čaj iz listov pospešuje tvorbo in izločanje žolča.
Steblo
Steblo artičoke nima zabeleženih zdravilnih učinkov.
Delovanje in uporaba
Prispeva k normalni ravni lipidov v krvi (EFSA-Q-2008-4425)
Pomaga podpirati prebavo, prispeva k normalnemu delovanju črevesnega trakta, prispeva k udobju črevesja, prispeva k normalnemu delovanju črevesnega trakta (EFSA-Q-2008-4426)
Pomaga vzdrževati normalno raven holesterola / pomaga pri presnovi holesterola in lipidov (EFSA-Q-2010-00508)
Podpira dobro delovanje jeter / vzdržuje zdrava jetra (EFSA-Q-2010-00578)
Recept z rož’cami tete Pehte:
Kuhane artičoke z olivnim oljem in limonovim sokom
Potrebujemo:
2–3 artičoke
ekstra deviško olivno olje
limonov sok
sol
peteršilj
Potrebujemo:
V večjo skledo nalijemo hladno vodo. Limono ožamemo, sok pa nalijemo v vodo. Artičoke očistimo: odstranimo trde zunanje lističe in sredinsko brado, vlaknasta stebla olupimo. Sproti jih polagamo v okisano vodo, sicer oksidirajo in potemnijo. Vmes pristavimo vodo za kuhanje, ki jo posolimo. Vsako artičoko razpolovimo, stebelca pa narežemo na pribl. 3 cm dolge koščke. Artičoke položimo v krop. Počasi jih kuhamo pribl. 10 minut; pazimo, da ostanejo hrustljave. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Kuhane artičoke odcedimo in predenemo na servirni krožnik. Izdatno jih pokapljamo z limonovim sokom in z izbranim olivnim oljem. Potresemo jih s peteršiljem.
Čaj
Potrebujemo:
dve čajni žlički droge listov (nikoli ne uporabljamo svežih listov)
Potrebujemo:
Drogo pripravimo kot zavretek, ki naj stoji še 10 minut.
Opozorila in nezaželeni učinki:
Pri priporočeni uporabi ni pričakovati nobenih stranskih učinkov. Neželeni učinki zdravil iz listov artičoke vključujejo rahlo drisko z abdominalnim (trebušnim) krčem, slabostjo in zgago. Lahko se pojavijo tudi alergijske reakcije. Pogostnost teh neželenih učinkov ni znana. Zdravila iz listov artičoke ne smejo uporabljati bolniki z nekaterimi boleznimi jeter in žolčevodov. Prav tako jih ne smejo uporabljati bolniki, ki so preobčutljivi (alergični) na rastline iz družine Asteraceae.
Zanimivosti
Artičoko so poznali že stari Rimljani, vendar je kasneje njena uporaba utonila v pozabo. Zdravilno moč listov pri obolenjih jeter in žolča so odkrili in začeli uporabljati šele v tem stoletju.